Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Evenementen
  • Abiant en AB Vakwerk nemen leden gezamenlijk mee in de landbouwtoekomst

Abiant en AB Vakwerk nemen leden gezamenlijk mee in de landbouwtoekomst

  • 10 oktober 2023
  • Evenementen
  • Marja Dijkstra

Abiant en AB Vakwerk organiseren op 15, 22 en 29 februari 2024 gezamenlijk drie seminars voor hun coöperatieleden. Deze seminars richten zich op robotisering en circulaire landbouw. De robotisering van de Nederlandse landbouw is het afgelopen jaar in een stroomversnelling gekomen. Dit levert vele nieuwe mogelijkheden en verbeteringen op. Daarom slaan beide agrarische coöperaties de handen ineen om gezamenlijk een seminar over de landbouwtoekomst te organiseren.

Abiant en AB Vakwerk nemen leden gezamenlijk mee in de landbouwtoekomst

Inspiratie voor de toekomst

Tijdens het seminar geven sprekers Corné Rispens (oprichter en eigenaar van Ducksize) en Ron Houweling (manager technisch beleid en innovatie van Fedecom) inzicht in het aanbod en de laatste nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van landbouwrobots. Met daarbij extra aandacht voor de verandering in landbouw-werkzaamheden: Wat kunnen de robots oplossen? Maar ook, wat zijn de nieuwe werkzaamheden om voor de robot te zorgen?

In Groningen neemt Tjeerd Jongsma, directeur van het programma Fascinating, de leden aansluitend mee in de visie achter het innovatieprogramma: “De landbouw van de toekomst produceert hoogwaardige, voedingsrijke gewassen, is duurzaam en circulair, verbouwt op een gezonde bodem en draagt bij aan het verdienvermogen van agrariërs.” Om dit allemaal waar te maken, pakt Fascinating innovaties op die op kleinere schaal al in de praktijk werken en tilt deze naar een ongekende schaalgrootte.

In Friesland en Noord-Holland gaat Pieter van der Valk, oprichter Agricycling, aansluitend dieper in op de ambitie van Agricycling: “We willen er collectief voor zorgen, dat we een positie afdwingen waarin we via landbouwgrond reststromen écht gaan recyclen tot een nieuwe grondstof als graan, aardappelen, melk en vlees.” Van der Valk vertelt hoe de boer zelf de hoofdrol kan nemen in de transitie naar een circulaire economie en hoe dat ook economisch voordeel geeft.

De seminars vinden op 15 februari in Friesland, 22 februari in Groningen en 29 februari in Noord-Holland plaats én zijn exclusief en gratis toegankelijk voor de leden van Coöperatie Abiant en AB Vakwerk.

Samen komen we verder

Voor het eerst sinds de oprichting van beide coöperaties wordt er een gezamenlijk seminar gegeven. ‘Onze coöperatieleden staan voor dezelfde uitdagingen. Door samen op te trekken, kunnen we een groot deel van de agrarische ondernemers in Noord-Nederland informeren en inspireren’, aldus Albert Jan Jongsma, algemeen directeur van Abiant. ‘Beide coöperaties zijn ruim 60 jaar geleden opgericht voor de Agrarische Bedrijfsverzorging. In de huidige wereld van werk is veel aan de hand door toedoen van de politiek, door demografische ontwikkelingen en zeker ook door technologie. We hebben veel te doen om boerenbedrijven actief te blijven ondersteunen. Samen hoeven we ‘het wiel’ niet twee keer uit te vinden‘, vult Marco Meijer, algemeen directeur van AB Vakwerk aan.

Over de auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze nieuwsartikelen

Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

Agro

Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

Doorgrond.nl en Coöperatie Abiant werken samen aan de ontwikkeling van een selectierobot voor aardappelen. Het doel van deze Groningse samenwerking is om de pootgoedteelt naar een nog hoger niveau te tillen en zo nog hogere klasses pootgoed te kunnen afleveren. De te ontwikkelen robot gaat de zieke aardappelen herkennen op basis van kunstmatige intelligentie en camera’s.
Lees meer
Uitkomsten MTO Abiant 2020: van goed naar beter

Onderzoek

Uitkomsten MTO Abiant 2020: van goed naar beter

In oktober 2020 hebben we een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) gehouden onder onze actieve uitzendmedewerkers. De vragen van de online-enquête waren verdeeld over de onderwerpen: werkzaamheden, omgang met vestigingsmedewerkers, werkwijze Abiant, loopbaanontwikkeling en arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
Doorzaam keurmerk Leerwerk-intermediair voor Abiant

Duurzaam uitzenden

Doorzaam keurmerk Leerwerk-intermediair voor Abiant

Sinds kort is Abiant opgenomen in het Register voor Leerwerkintermediair en mogen we ons erkend en gecertificeerd Leerwerkintermediair noemen. Dit is een keurmerk dat wordt uitgegeven door DOORZAAM. Het keurmerk waarborgt de kwaliteit van de beroepsbegeleidende leerwegtrajecten (bbl-trajecten), zoals het opstellen en opvolgen van een mentorovereenkomst voor bbl-leerlingen.
Lees meer
Nieuwe locatie Abiant Emmen

Algemeen

Nieuwe locatie Abiant Emmen

Vanaf donderdag 27 juni 2019 is Abiant Uitzendgroep in Emmen gevestigd aan de Abel Tasmanstraat 11. De verhuizing naar deze nieuwe, grotere locatie op industrieterrein Bargermeer-Zuid, is een logisch gevolg van de succesvolle start en flinke groei van onze ‘jongste vestiging’.
Lees meer
Nieuwe klauwverzorgingsboxen

Agro

Nieuwe klauwverzorgingsboxen

Goede en betrouwbare klauwverzorgingsboxen zijn voor het Rundveepedicurecentrum (RPC), onderdeel van Abiant, onmisbaar. Vanwege ergonomische arbeidsomstandigheden, de laatste dierenwelzijnseisen en om bij te blijven met de nieuwste technologie heeft het RPC onlangs vijf klauwverzorgingsboxen vervangen door gloednieuwe boxen van het merk WOPA, type SA0061RS.
Lees meer
Nieuw werktraject om personeelstekort gww op te lossen

Duurzaam uitzenden

Nieuw werktraject om personeelstekort gww op te lossen

In de grond-, weg- en waterbouw is een tekort aan vakbekwaam personeel. Reden voor uitzendbureau Abiant om samen met TerraNext, het UWV en Combinatie Herepoort een nieuw opleidingstraject ‘Veilig werken met de minikraan’ te starten.
Lees meer