Wat is FOMO?
Dat ongemakkelijke gevoel wat ons regelmatig bekruipt wordt FOMO genoemd. Tijd om eens wat dieper in te gaan op dit onderwerp. FOMO is breed onderzocht door wetenschappers en wordt ook wel “Fear of Missing Out” genoemd. De term staat voor het ongemakkelijke en allesoverheersende gevoel dat je “iets mist”. Je hebt het gevoel dat anderen plezier maken, terwijl jij de boot mist. Deze “angst om iets te missen” komt voort uit onze wens om continu op de hoogte te zijn van alles wat er om ons heen gebeurt. Je wilt niks missen en daardoor ben je heel actief op social media. Nu je weet wat FOMO betekent, vraag je je waarschijnlijk ook af of het echt slecht voor je is.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: FOMO kan echt schadelijk zijn. Overmatig gebruik van social media - waarschijnlijk veroorzaakt door FOMO - kan ernstige psychische problemen veroorzaken. Overmatige blootstelling aan sociale media verhoogt ongemakkelijke gevoelens zoals onzekerheid, prikkelbaarheid, sociale angst, emotionele stress en zelfs slapeloosheid. Bovendien zijn wetenschappers het erover eens dat deze gevoelens niet alleen stressvol voor ons zijn, maar zelfs ongezond. Als je deze symptomen herkent, zoals ruim 70% van de volwassen, raad ik je aan om verder te lezen. Het goede nieuws is: je kunt er iets aan doen.
3 tips om gevoelens van FOMO te verminderen of zelfs te verslaan
- Vermijd overmatig gebruik van sociale media
Deze tip klinkt misschien als een open deur, maar kan de oorzaak van het probleem zijn. Ik raad je niet aan om je sociale media helemaal op te geven, sociale media is een mooi en handig platform. Overweeg om het een paar keer per dag te gebruiken in plaats van elk uur of verwijder de apps van je telefoon. Het zal je helpen om gevoelens van FOMO te verminderen en zal je veel kostbare tijd besparen. - Wees dankbaar voor wat je hebt
Volgens psychologen en gedragswetenschappers overdrijven en romantiseren mensen in hun posts op sociale media. Mensen willen dat je gelooft dat hun sociale leven interessanter en spectaculairder is dan ze in werkelijkheid zijn. Drink een goede kop koffie en probeer je te focussen op de dingen die je hebt, in plaats van op de dingen die je niet hebt. Het zal goed voelen. - Het leven is gewoon geen sprookje
Laten we eerlijk zijn. Je kunt niet altijd de wereld rondreizen of het hoogste bereiken in je sociale of professionele leven. Het is simpelweg onmogelijk en ook nog eens vermoeiend om dit voortdurend na te streven. Lees de volgende zin eens hardop voor: ''Ik kan niet altijd de mooiste plekken op aarde verkennen of de grootste uitdagingen aangaan. En dat is oké’’. Voelt bevrijdend, toch? Toegeven dat het leven geen sprookje is, werkt soms best bevrijdend. Een terrasje pakken met je vrienden bij de kroeg om de hoek in plaats van uit je dak gaan in Las Vegas is ook leuk. En dat is helemaal oké.