Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Algemeen
  • FOMO: Wat betekent het en hoe kun je het verslaan?

FOMO: Wat betekent het en hoe kun je het verslaan?

  • 4 januari 2022
  • Algemeen
  • Albert Vlietstra

Herken je het ongemakkelijke gevoel dat je bekruipt wanneer je door je social media-tijdlijn scrolt en je collega of vriend helemaal happy op het strand ligt? Tropisch eiland, ijskoud biertje? Check! 30 graden, geen wolken? Check! Op dat moment bekruipt je een vervelend en onrustig gevoel. Je denkt: daar had ik moeten zijn! Of: verdorie, ik wil ook graag op vakantie. Herkenbaar, nietwaar? Je bent niet de enige. Volgens Jessica Abel, psychologe, “lijdt” ruim 70% van de volwassenen aan dit ongemakkelijke gevoel. Hoe komt dit? Dankzij social media worden we continu geconfronteerd met geluksmomenten van andere mensen. Maar wat weten we eigenlijk over dit ongemakkelijke gevoel? En belangrijker: wat kunnen we ertegen doen?

FOMO: Wat betekent het en hoe kun je het verslaan?

Wat is FOMO?

Dat ongemakkelijke gevoel wat ons regelmatig bekruipt wordt FOMO genoemd. Tijd om eens wat dieper in te gaan op dit onderwerp. FOMO is breed onderzocht door wetenschappers en wordt ook wel “Fear of Missing Out” genoemd. De term staat voor het ongemakkelijke en allesoverheersende gevoel dat je “iets mist”. Je hebt het gevoel dat anderen plezier maken, terwijl jij de boot mist. Deze “angst om iets te missen” komt voort uit onze wens om continu op de hoogte te zijn van alles wat er om ons heen gebeurt. Je wilt niks missen en daardoor ben je heel actief op social media. Nu je weet wat FOMO betekent, vraag je je waarschijnlijk ook af of het echt slecht voor je is.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: FOMO kan echt schadelijk zijn. Overmatig gebruik van social media - waarschijnlijk veroorzaakt door FOMO - kan ernstige psychische problemen veroorzaken. Overmatige blootstelling aan sociale media verhoogt ongemakkelijke gevoelens zoals onzekerheid, prikkelbaarheid, sociale angst, emotionele stress en zelfs slapeloosheid. Bovendien zijn wetenschappers het erover eens dat deze gevoelens niet alleen stressvol voor ons zijn, maar zelfs ongezond. Als je deze symptomen herkent, zoals ruim 70% van de volwassen, raad ik je aan om verder te lezen. Het goede nieuws is: je kunt er iets aan doen.

3 tips om gevoelens van FOMO te verminderen of zelfs te verslaan

  1. Vermijd overmatig gebruik van sociale media
    Deze tip klinkt misschien als een open deur, maar kan de oorzaak van het probleem zijn. Ik raad je niet aan om je sociale media helemaal op te geven, sociale media is een mooi en handig platform. Overweeg om het een paar keer per dag te gebruiken in plaats van elk uur of verwijder de apps van je telefoon. Het zal je helpen om gevoelens van FOMO te verminderen en zal je veel kostbare tijd besparen.

  2. Wees dankbaar voor wat je hebt
    Volgens psychologen en gedragswetenschappers overdrijven en romantiseren mensen in hun posts op sociale media. Mensen willen dat je gelooft dat hun sociale leven interessanter en spectaculairder is dan ze in werkelijkheid zijn. Drink een goede kop koffie en probeer je te focussen op de dingen die je hebt, in plaats van op de dingen die je niet hebt. Het zal goed voelen.

  3. Het leven is gewoon geen sprookje
    Laten we eerlijk zijn. Je kunt niet altijd de wereld rondreizen of het hoogste bereiken in je sociale of professionele leven. Het is simpelweg onmogelijk en ook nog eens vermoeiend om dit voortdurend na te streven. Lees de volgende zin eens hardop voor: ''Ik kan niet altijd de mooiste plekken op aarde verkennen of de grootste uitdagingen aangaan. En dat is oké’’. Voelt bevrijdend, toch? Toegeven dat het leven geen sprookje is, werkt soms best bevrijdend. Een terrasje pakken met je vrienden bij de kroeg om de hoek in plaats van uit je dak gaan in Las Vegas is ook leuk. En dat is helemaal oké.

Over de auteur

Albert Vlietstra

Talent acquisitie marketeer

Albert was van augustus 2021 tot en met maart 2022 werkzaam als talent acquisitie marketeer voor Abiant. Hij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl.

Lees onze blogartikelen

Zorg dat de werknemer blijft

Algemeen

Zorg dat de werknemer blijft

Steeds meer werkgevers hebben grote moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Minstens zo’n grote uitdaging is het aan boord houden van personeel. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers een stap in hun carrière te zetten buiten de deur van hun huidige werkgever. Daarnaast vinden jonge professionals het belangrijk om in het begin van hun carrière bij verschillende werkgevers aan de slag te gaan. In deze blog geef ik handige tips om de kans op verloop te verkleinen.
Lees meer
Het schaap met vijf poten

Algemeen

Het schaap met vijf poten

De huidige arbeidsmarkt is voor het eerst in jaren weer ‘gespannen’. De vraag naar arbeid is bovengemiddeld terwijl het beschikbare aanbod arbeidskrachten relatief laag is. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer bedrijven moeite met het vinden van personeel. Goede mensen vinden en behouden is essentieel voor een bedrijf. Het is in de huidige markt dus steeds belangrijker om goed na te denken over het wervingstraject voor nieuw personeel. Maar hoe vind je in tijden van schaarste goed personeel?
Lees meer
Niet gevonden

Algemeen

Niet gevonden

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe ik kandidaten wél weet te vinden voor openstaande vacatures. Opdrachtgevers hebben namelijk meer en meer moeite om juiste kandidaten te vinden. Sollicitanten zijn er nauwelijks en wanneer er dan eindelijk een sollicitant reageert, blijkt deze totaal niet aan te sluiten bij het profiel. Zelfs niet wanneer het beeld van het ‘Schaap met vijf poten’ wordt losgelaten.
Lees meer
Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Veiligheid

Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Werken met stieren is niet zonder risico's. Elk jaar zijn er gemiddeld 1 à 2 dodelijke ongelukken met stieren in ons land. De meeste (dodelijke) ongelukken met stieren zijn veroorzaakt door kopstoten, trappen en het uitglijden van de stier. Met de juiste voorbereiding en informatievoorzienig kunnen ongevallen worden voorkomen.
Lees meer
Weet jij hoe je veilig kunt werken? Doe de test!

Veiligheid

Weet jij hoe je veilig kunt werken? Doe de test!

Als uitzendkracht werk je soms op verschillende werklocaties. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je als werknemer zelf goed op de hoogte bent van mogelijke gevaren op de werkvloer. Alleen op die manier kun je onveilige situaties sneller overzien. Ben je benieuwd of jij de risico's op je werk kunt herkennen? Doe dan snel onderstaande veiligheidstest van DOORZAAM.
Lees meer
Wat moet er in een cv staan?

Sollicitatietips

Wat moet er in een cv staan?

Wanneer je solliciteert op een baan wordt er doorgaans ook gevraagd om een cv mee te sturen. Wat is eigenlijk een cv? En wat moet er tegenwoordig in een cv staan? In dit artikel vind je handige tips en een checklist zodat jij zeker weet dat jij een compleet cv hebt!
Lees meer