Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Veiligheid
  • Top 10 meest voorkomende ongelukken tijdens het werk

Top 10 meest voorkomende ongelukken tijdens het werk

  • 8 september 2020
  • Veiligheid
  • Mark Borgman

Jaarlijks vinden er in Nederland tijdens het werk vele duizenden ongelukken plaats. Als gevolg van die ongelukken overlijden elk jaar zo’n 70 mensen in Nederland tijdens het beoefenen van hun functie. Daarnaast zijn er elk jaar ook nog eens honderden werknemers die tijdens het werk letsel oplopen waarvan ze niet meer herstellen. Zo worden er jaarlijks honderden mensen volledig afgekeurd. Met alle gevolgen van dien. Het merendeel van het letsel ontstaat op het moment dat je het totaal niet verwacht. Daarnaast zijn de letsels vaak het gevolg van ongelukken die eigenlijk iedereen kunnen overkomen. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om voor een veilige werkomgeving te zorgen, maar elke werknemer heeft zelf ook een verantwoordelijkheid om tijdens het werk voorzichtig en verstandig zijn werkzaamheden uit te voeren. Uit een rondvraag bij een aantal toonaangevende verzekeringsmaatschappijen hebben wij een lijst gemaakt met de 10 meest voorkomende ongelukken waarbij werknemers letsel oplopen tijdens het werk.

Top 10 meest voorkomende ongelukken tijdens het werk
  1. Ongelukken met dieren
    In Nederland zijn er behoorlijk wat mensen die met dieren werken. Denk daarbij aan de veehouderij, maar ook aan slachterijen, dierenartsen, mensen in dierentuinen en boswachters. Jaarlijks zijn er honderden ongelukken met dieren. Een boer die getrapt wordt door een paard of koe kan behoorlijk letsel oplopen. Ook gebeurt het regelmatig dat een dierenarts of dierverzorger door een dier wordt gebeten. Vooral ervaring met het werken met dieren is erg belangrijk om deze ongelukken te voorkomen.

  2. RSI
    RSI is de verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, schouders en/of nek. RSI staat voor Repetitve Strain Injury en wordt veroorzaakt door het continu herhalen van dezelfde beweging. Veel mensen denken dat alleen mensen die veel achter het beeldscherm werken RSI kunnen oplopen, maar dat is niet zo. Bijvoorbeeld ook kassapersoneel, lopende-bandwerkers of kappers hebben een verhoogde kans op RSI. Er zijn mensen die jarenlang last van hun RSI kunnen hebben.

  3. Beknelling
    Dit type letsel ontstaat vaak in fabrieken waar zware apparatuur of machines worden gebruikt. Het gebeurt helaas elk jaar honderden keren dat voeten, tenen, handen of vingers onder zware machines terechtkomen. Als gevolg hiervan zijn er elk jaar vele werknemers die in het ziekenhuis belanden met gebroken of verbrijzelde ledematen. In tientallen gevallen verliezen werknemers zelfs hun ledematen. Beschermende kleding en goede informatievoorziening kunnen veel incidenten voorkomen.

  4. Snijden
    Mensen die werken met messen, scharen of maaimachines hebben een grotere kans om ernstige snijwonden op te lopen. Elk jaar zijn er vele mensen die in een keuken werken die zichzelf zo ernstig snijden dat ze een deel van hun vinger moeten missen. Ook in slachterijen is dat een probleem. Goede training en beschermende handschoenen zijn daarom erg belangrijk.

  5. Voertuigongevallen
    Werknemers die voor het beoefenen van hun beroep veel op de weg rijden hebben in verhouding meer kans om gewond te raken bij auto-ongelukken, waarvan sommige dodelijk kunnen zijn. Denk hierbij aan vrachtwagenchauffeurs, taxichauffeurs, bezorgers en vertegenwoordigers. Uiteraard is het onmogelijk om alle ongelukken te voorkomen. Wel is het belangrijk dat chauffeurs zich aan de geldende verkeersregels houden.

  6. Tegen dingen oplopen
    Dit klinkt heel knullig, maar toch zijn er elk jaar mensen die letsel oplopen simpelweg omdat ze tegen iets aanbotsen tijdens het lopen. Denk daarbij aan een botsing met muren, deuren, kasten, glazen ramen, tafel, stoelen etc. Als gevolg daarvan komen vaak hoofd-, knie-, nek- en voetverwondingen voor. Deze ongelukken zijn doorgaans een gevolg van onoplettendheid. Om dit te voorkomen moet een werkgever zoveel  mogelijk zorgen voor een ruimtelijke werkomgeving.

  7. Vallende voorwerpen
    Objecten of voorwerpen die uit schappen vallen kunnen soms ernstige verwondingen veroorzaken. Hoofdletsel is een veel voorkomend gevolg van dit type ongeval. De zorgvuldigheid van de werknemer en de focus van de werkgever op het vrijwaren van de werkomgeving zijn essentieel om dit soort letsels te voorkomen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat werknemers een helm dragen als dit verplicht is.

  8. Van hoogte vallen
    Elk jaar zijn er veel werknemers die als gevolg van een val (ernstig) letsel oplopen. Vooral in de bouw is dit een groot probleem. Denk bijvoorbeeld aan het vallen van daken, ladders of steigers. Deze ongelukken kunnen achteraf vaak voorkomen worden. Het is belangrijk dat werknemers met goedgekeurd materiaal werken, dat ze voorzien zijn van persoonlijke beschermingsmiddelen (verankering) en voorafgaand aan het werk een goede training krijgen.

  9. Uitglijden / struikelen
    Een letsel op de werkplek wordt vaak veroorzaakt door uitglijden of struikelen. Uitglijden is vaak een gevolg van een gladde vloer. Werkgevers moeten dan ook zorgen voor goed schoeisel op werkplekken waar het gevaar voor uitglijden erg groot is. Struikelen gebeurt vaak doordat objecten niet goed worden opgeruimd en daardoor op de werkvloer blijven slingeren. Werknemers hebben daar zelf een groot aandeel in.

  10. Overbelasting
    Overbelastingblessures worden bij verzekeringsmaatschappijen erg vaak gemeld. Dit omvat verwondingen gerelateerd aan trekken, tillen, duwen, vasthouden, dragen en gooien op het werk. Vaak zijn rugklachten hiervan het gevolg.

Over de auteur

Mark Borgman

Marketingmanager

Mark was van juni 2018 tot en met maart 2019 werkzaam als marketingmanager bij Abiant. Hij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl en onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Zorg dat de werknemer blijft

Algemeen

Zorg dat de werknemer blijft

Steeds meer werkgevers hebben grote moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Minstens zo’n grote uitdaging is het aan boord houden van personeel. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers een stap in hun carrière te zetten buiten de deur van hun huidige werkgever. Daarnaast vinden jonge professionals het belangrijk om in het begin van hun carrière bij verschillende werkgevers aan de slag te gaan. In deze blog geef ik handige tips om de kans op verloop te verkleinen.
Lees meer
Het schaap met vijf poten

Algemeen

Het schaap met vijf poten

De huidige arbeidsmarkt is voor het eerst in jaren weer ‘gespannen’. De vraag naar arbeid is bovengemiddeld terwijl het beschikbare aanbod arbeidskrachten relatief laag is. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer bedrijven moeite met het vinden van personeel. Goede mensen vinden en behouden is essentieel voor een bedrijf. Het is in de huidige markt dus steeds belangrijker om goed na te denken over het wervingstraject voor nieuw personeel. Maar hoe vind je in tijden van schaarste goed personeel?
Lees meer
Niet gevonden

Algemeen

Niet gevonden

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe ik kandidaten wél weet te vinden voor openstaande vacatures. Opdrachtgevers hebben namelijk meer en meer moeite om juiste kandidaten te vinden. Sollicitanten zijn er nauwelijks en wanneer er dan eindelijk een sollicitant reageert, blijkt deze totaal niet aan te sluiten bij het profiel. Zelfs niet wanneer het beeld van het ‘Schaap met vijf poten’ wordt losgelaten.
Lees meer
Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Veiligheid

Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Werken met stieren is niet zonder risico's. Elk jaar zijn er gemiddeld 1 à 2 dodelijke ongelukken met stieren in ons land. De meeste (dodelijke) ongelukken met stieren zijn veroorzaakt door kopstoten, trappen en het uitglijden van de stier. Met de juiste voorbereiding en informatievoorzienig kunnen ongevallen worden voorkomen.
Lees meer
Weet jij hoe je veilig kunt werken? Doe de test!

Veiligheid

Weet jij hoe je veilig kunt werken? Doe de test!

Als uitzendkracht werk je soms op verschillende werklocaties. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je als werknemer zelf goed op de hoogte bent van mogelijke gevaren op de werkvloer. Alleen op die manier kun je onveilige situaties sneller overzien. Ben je benieuwd of jij de risico's op je werk kunt herkennen? Doe dan snel onderstaande veiligheidstest van DOORZAAM.
Lees meer
Wat moet er in een cv staan?

Sollicitatietips

Wat moet er in een cv staan?

Wanneer je solliciteert op een baan wordt er doorgaans ook gevraagd om een cv mee te sturen. Wat is eigenlijk een cv? En wat moet er tegenwoordig in een cv staan? In dit artikel vind je handige tips en een checklist zodat jij zeker weet dat jij een compleet cv hebt!
Lees meer