Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

De Groninger Museum Tour brengt kunst en inspiratie naar de provincie

We hebben gezien dat het werken met uitzendkrachten goed werkt.
Fotograaf: Jan Buwalda
De Groninger Museum Tour brengt kunst en inspiratie naar de provincie In een wereld waar kinderen en jongeren vaak overspoeld worden door digitale prikkels en constante afleiding, is het belangrijker dan ooit om hen in contact te brengen met creativiteit, kunst en cultuur. Het Groninger Museum begreep dit en besloot de krachten te bundelen met de ELJA Foundation om een bijzonder project tot leven te brengen: de Groninger Museum Tour. Wij gingen in gesprek met het hoofd van de afdeling participatie en educatie Ellis Hendriksen en projectcoördinator Lisse de Bie.

Wat houdt het project precies in?

Ellis: ”We hebben een tour met een Amerikaanse Airstream caravan van het Groninger Museum. De tour doen we in samenwerking met de ELJA Foundation. Het doel van ELJA is om een bijdrage te leveren aan verbinding in de samenleving door middel van muziek, dans en beeldende kunst. Wij krijgen van hen de mogelijkheid om dit met een caravan te doen. Hiermee willen we kunst letterlijk dichter bij kinderen en jongeren brengen. De tour is in mei dit jaar gestart en zal nog tot de zomer van 2025 duren. In de komende drie jaar hopen we langs zo veel mogelijk scholen in Groningen te gaan en veel festivals in de provincie mee te pakken.”

Lisse: “De tour gaat langs scholen in de hele provincie Groningen; van basisscholen tot middelbare scholen. In de caravan worden kunstworkshops georganiseerd met een specifiek thema: A Better Place. Dit thema is gekozen omdat het ook het thema is van de Kinderbiënnale, een tweejaarlijkse tentoonstelling die door kinderen wordt bedacht en gemaakt, in maart 2024. Het thema nodigt uit tot nadenken over een betere wereld en wat dat voor ieder individu betekent. De ideeën en input van de kinderen gaan vervolgens weer mee terug het museum in.”

De caravan zelf is een kunstwerk op wielen. Hoe ziet de caravan er precies uit?

Lisse: “De binnenkant van de caravan is een combinatie tussen een mini-museum en een mini-atelier. We hebben reproducties van kunstwerken en echte kunstwerken van kunstenaars die deelnemen aan de Kinderbiënnale. Kinderen kunnen in de caravan plaatsnemen, kunstwerken bespreken en hun ideeën delen over een betere plek. Daarnaast kunnen ze zelf aan de slag gaan met verschillende creatieve activiteiten.”

Wat maakt het project zo belangrijk?

Lisse: “Het project is meer dan alleen kunst op wielen. Het bereikt ook scholen die normaal gesproken minder toegang hebben tot cultuur. Neem bijvoorbeeld een school voor anderstaligen. Deze leerlingen hebben vaak weinig toegang tot kunst en cultuur en ervaren taalbarrières. Ons project komt voor hen als een welkome aanvulling en de leerkrachten zijn blij dat we hen ondersteunen bij het aanbieden van creatieve activiteiten.”

Het project is al een paar maanden bezig. Zijn er al leuke verhalen of reacties uit voortgekomen?

Ellis: “De reacties zijn heel positief. Dat komt vooral ook door het thema van de tour. Het is heel erg interessant voor kinderen om met elkaar in gesprek te gaan over ‘A Better Place’. Hoe ziet een betere plek voor de kinderen eruit? Volwassenen denken heel groot, maar kinderen willen bijvoorbeeld gewoon een voetbalveld in het dorp.”

Lisse: “Niet alleen de kinderen zijn positief, ook de docenten zijn heel enthousiast en vinden het bijzonder dat we dit als Groninger Museum doen en ook voor zo’n lange periode. De kinderen komen vaak voor het eerst in aanraking met een museum, weten soms niet goed wat ze moeten zeggen en vinden het dan spannend. Daarom zijn de workshops en het lesmateriaal aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Tijdens de workshops gaan de museumdocenten op een creatieve manier aan de slag met kinderen. In de workshops komen ze dan samen tot creatieve ideeën en de reacties daarop zijn heel erg leuk.”

Hoe zijn jullie bij Abiant terechtgekomen?

Ellis: “Om het project te laten slagen, zijn er niet alleen museumdocenten nodig, maar ook chauffeurs om de grote en zware caravan te vervoeren. Eerst hebben we in ons eigen netwerk gekeken, maar dit bleek lastiger dan gedacht. Toen kwamen we op het idee om een uitzendbureau in te schakelen en hebben we contact opgenomen met Abiant om samen op zoek te gaan naar chauffeurs.”

Lisse: “Er zijn weinig culturele organisaties die op deze schaal en met zo’n specifiek project met uitzendkrachten werken, maar we hadden echt chauffeurs nodig, dus leek dit ons een goed idee. We waren op zoek naar mensen met affiniteit voor kunst en cultuur en met een rijbewijs voor het vervoeren van een caravan. We wilden de zekerheid hebben dat we goede mensen in dienst konden nemen. Uitzendkrachten waar we op konden bouwen en vertrouwen.”

Hoe bevalt de samenwerking met Abiant?

Ellis: “Voor ons was het best wel spannend. Hoe gaat dit werken? We willen graag een team met museumdocenten en chauffeurs die zich met elkaar verantwoordelijk voelen voor het project. We waren bang dat we elke keer weer nieuwe mensen zouden krijgen, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. We hebben nu een superleuk groepje van drie chauffeurs, waarvan we hopen dat ze tot het einde van het project blijven. Je denkt bij een uitzendbureau snel dat er misschien wat meer afstand zit tussen ons en de uitzendkrachten, maar dat blijkt dus echt niet zo te zijn.”

Lisse: “Wij zijn echt uitermate blij met hoe alles gaat.”

Wat vinden jullie van de uitzendkrachten?

Ellis: “De uitzendkrachten zijn een uitstekende aanvulling op het team. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het rijden van de caravan, maar zijn ook een integraal onderdeel van het projectteam. Ze zijn betrokken en verantwoordelijk. We hebben gezien dat het werken met uitzendkrachten goed werkt." Lisse voegt eraan toe: "Ze denken mee, zijn proactief en hebben affiniteit met kunst en cultuur. Volgens mij zijn ze heel blij met de functie en willen ze dit zeker nog een tijdje blijven doen.”

Hoe ziet de werkweek van de uitzendkrachten eruit?

Ellis: “De chauffeur vertrekt vanaf de locatie waar de caravan staat. Daar komen ook de museumdocenten. Samen stappen ze in de auto en brengen ze de caravan naar bijvoorbeeld een school in Stadskanaal. Daar zetten ze de caravan dan neer en daarna kan de chauffeur weer naar huis. Om een uur of 2 is het programma op de school afgelopen en mag de caravan weer worden opgehaald en bij ons depot worden neergezet.”

Lisse: "Soms blijft de caravan een langere tijd op het festival staan. Dan hebben de uitzendkrachten even een aantal dagen vrij. Voor september en oktober hebben we al ontzettend veel aanvragen binnen van scholen. Bijna elke dag moet de caravan dan naar een andere locatie in de provincie worden gebracht, dus dan zal het wel weer wat drukker worden voor de chauffeurs.”

Over de auteur

Sanne Heitkamp

Contentmarketeer

Sanne Heitkamp werkt sinds 2022 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Fijne samenwerking

Accountmanager Pascalle ter Harkel van Abiant Groningen: “Het is erg mooi om te zien dat we kandidaten hebben gevonden die met enthousiasme en betrokkenheid deel willen nemen aan dit project. Lisse en Ellis zijn erg meegaand en fijn in de communicatie naar de uitzendkrachten en ons. Dat zorgt voor een soepele samenwerking. We zien graag onze uitzendkrachten nog tot het eind van dit project blijven werken bij het Groninger Museum.”

Collegialiteit

De eerste middag dat chauffeur Hans de caravan zag is hem sterk bijgebleven:

"In de loods stond een joekel van een caravan geparkeerd, aan weerszijde van de caravan was zo’n 5 cm ruimte vrij. Daarvoor een monsterachtige Dodge RAM.

We werden welkom geheten en onder het genot van een kopje koffie werd in drie minuten verteld welke handelingen er nodig waren om de caravan van zijn plaats te krijgen en daarna weer bij terugkomst op zijn plaats terug te zetten. Dit alles achteruitrijdend. Ik, die wel eens met de allerkleinste caravan achter een kleine auto had gereden, kreeg het een beetje benauwd en zag me dat ‘kunstje’ niet zo snel flikken.

Gelukkig was daar Frank, een oude rot in het vak en mede-sollicitant. Hij stelde voor om de volgende dag met mij te oefenen. Met alle geduld van de wereld heeft hij me die dag de kneepjes van ‘het vak’ geleerd. Sindsdien ben ik onderdeel van een geweldig team."

Wat klanten zeggen over Abiant

Wij hebben geen behoefte aan groei.
Melkveehouder Keestra

Melkveehouder Keestra

Grondverbeteringswerk gaat op gevoel.
Elzinga Loon- en Grondverzet

Elzinga Loon- en Grondverzet

We hebben gezien dat het werken met uitzendkrachten goed werkt.
Groninger Museum

Groninger Museum

Abiant weet wat een goede kandidaat voor ons is.
Vaatstra Installatietechniek

Vaatstra Installatietechniek

Het selecteren van goede mensen is een vak. Abiant kan dat.
Hoving Holland

Hoving Holland

Er liggen veel kansen als je proactief bent en met ideeën komt. 
Wagenborg Stevedoring

Wagenborg Stevedoring